White X-mas?
Voor het eerst in jaren zie ik momenteel het uitzendwezen weer eens van de andere kant. Sinds afgelopen woensdag ben ik aan het werk voor het plaatselijke uitzendbureau wat zich vanwege zijn monopolie-positie in de stad 'the Job Agency' mag noemen. Monopolie betekend in dit geval lage lonen voor de uitzendkrachten en wel het minimumloon van $12,- waar ze stiekum $13,- van maken door meteen het vakantiegeld uit te betalen. Zo lijkt het nog wat. Maar dan gaat er natuurlijk ook nog belasting vanaf. Omgerekend in euros is dag ehm...... veel te laag! Maar ja het leven hier is ook een stuk goedkoper en werk is werk.
Vanaf afgelopen woensdag heb ik 3 dagen in een wijngaard gewerkt hier ongeveer 50 km vandaan. De eerste 1,5 dag was het 'bud-rubbing': De planten tot aan kniehoogte ontdoen van al het groen, inclusief wat er uit de grond rond de stam komt en daarna, ja nou komt het....... 'rubbing the bud' zodat dit uitgroeisel niet snel weer uitgroeit en voedingsstoffen van de veel belangrijkere druiven opzuigd. Na deze 1,5 dag gebukt gewerkt te hebben en de onderste richel van mijn rug kreeftrood verbrand te hebben, daar vergeet je even zonnebrand te smeren als je gewoon een shirt aan hebt, kregen we een wat makkelijker klusje. Thinning: het ontdoen van bepaalde takken van de plant zodat er een x aantal aftakkingen zitten aan de 2 takken. Het allerbelangrijkste van dit klusje is dat het gewoon rechtop kan gebeuren. De supervisors in de Vineyard waren super aardig en lovend in tegenstelling tot eerdere ervaringen in Australie. Na 3 dagen op een wijngaard gewerkt te hebben zonder ook maar 1 glaasje wijn aangeboden te krijgen was ik er klaar mee, en het werk was trouwens ook gewoon afgelopen.
Zaterdag ben ik begonnen met het schoonmaken van de faciliteiten op de camping zoals douche, toilet, keuken en wasserette. Dit fijne klusje moet elke ochtend (7 dagen per week) gebeuren voordat de normale camping-mens ontwaakt en wel om 5 uur 's ochtends. Nu het nog niet zo druk is duurt dit ongeveer een uur en we krijgen 2 uur uitbetaald. Maar schijnbaar is het traditie dat alle Kiwi's op 2e kerstdag met zijn allen gaan camperen om zo hun zomervakantie door te brengen. Dan moeten plotseling 400 mensen gebruik maken van in totaal 6 douches (3 voor de mannen en 3 voor de vrouwen). Dit zal dus heel wat chaos opleveren. Jules ik zou er bijna een ticket voor over hebben om je deze dagen gezellig bij me op de camping te hebben. Daarnaast ben ik maandag begonnen als housekeeping in een luxe resort (4,5 ster) van 9.00 uur tot een uur of 15.00 uur. Dit resort ligt ongeveer 12 km van de camping vandaan wat een geweldige ochtendfietstocht opleverd langs het meer. De gratis uitgebreide warme lunch daar, wat wij als ons avondeten zien, scheelt ons veel geld aangezien in de avond nog maar een kleine hap gegeten hoeft te worden. Scheelt een heleboel tijd in de keuken. Ook het gratis gebruik van de zwembaden en bubbelbaden (!!!) is een mooi voordeel van dit werk.
Afgelopen 2 weken heeft het helaas veel geregend hier in Wanaka, waar het normaal gesproken zelden regent. Regen en in een tent leven is geen goeie combinatie en daarom ook niet goed voor het humeur. Sinds zondag doet de zon gelukkig weer wat hij moet doen en dat is hier in Nieuw-Zeeland erg krachtig schijnen. Zaterdagnacht was het hier zo ontzettend koud dat ik weer eens een hele nacht rillend wakker heb gelegen. Dit leverde 's ochtends bij het openen van de tent toch weer een briljant mooi uitzicht op aangezien de sneeuwgrens in de bergen beduidend naar beneden was gekomen. Is dan zelfs in Nieuw-Zeeland een witte kerst mogelijk? Na onze ochtendschoonmaak zijn we dus maar meteen naar mijn favoriete winkel hier in de stad gereden: Wanaka Waistbusters! Dit is de plaatstelijke recyclewinkel waar je voor een paar dollar super spullen kan kopen. Daar heb ik een geweldige gewone matras, een extra deken, een fiets, een aantal lakens, een tent en nog wat andere kleine dingen gekocht voor het luttele bedrag van $50,- (= 25 euro). Dit heeft ervoor gezorgd dat ik prinsheerlijk heb geslapen de afgelopen nachten en nu onafhankelijk ben van de auto en daarmee van Josh en overal op mijn fiets heencross.
Mijn feestdagen beginnen ook redelijk vorm te krijgen. Jason (de Amerikaan die ik in Christchurch ontmoet heb) en Anne (zijn reisgenoot, ook Amerikaanse) komen kerst bij ons in Wanaka vieren. Aangezien de camping al weken totaal volgeboekt is voor de feestdagen zetten ze gewoon hun tent op ons stukje op. Voor kerstavond staat een avondje uit gepland naar de plaatstelijke kroeg waar elke woensdag Pool Competition is wat samengaat met goedkope drank. Op 1e kerstdag gaan we proberen een English Roast te maken na een lange werkdag aangezien het werk gewoon doorgaat. Oud & Nieuw zal ik op het strand doorbrengen met de verkoop van HotDogs tot 2 uur 's ochtends. Briljante job voor een avond als deze en natuurlijk extra betaald! Daarna kan ik zelf feest gaan vieren totdat de dagelijkse schoonmaak routine weer begint!
Dit was een korte blik in mijn leven op dit moment. Ik wens jullie allemaal heerlijke feestdagen toe en veel plezier met wellicht een geweldige party met Oud & Nieuw, als dit een party bij Nina is dan moet dat helemaal goedkomen!
Cheers!
werkelijk mega jaloers, zeker na het zien van de foto's. (alleen niet op je werk :-))!! Geniet ervan lieve Marthe!!
Hey Marthe,
Klinkt goed!! Je werkt toch niet in het 'Edgewater Resort' he? Das precies waar ik die bruiloft heb op 21 maart..
Veel plezier en werkze..
mzzl,
Frans
He Marthe,
Wederom geweldig om te lezen hoe je het er daar in het putokanawanananaland vanaf brengt! Blijf ervan genieten en jij ook alvast hele fijne feestdagen!!
dikke kus suus
Hey pannenkoekenbakkert! Wanaka is inderdaad wel een erg fijne plek binnen NZ. Wel lastig om daar niet teveel geld uit te geven met al die Xtreme-adventure mogelijkheden. Klinkt allemaal weer goed. Behalve om 5:00 opstaan dan... Ben vindt het jammer dat je niet in het Engels je berichten achterlaat.
Prettige kerstdagen en een avontuurlijk 2009 voor jou gewenst!
Groeten uit U'treg
Hey schoonmaak diva :-)
Ik stond op het punt om gezellig met je op de camping te gaan zitten, maar de verleiding om rustig een duik te nemen in de Caribische zee was toch te groot.
Hier gaat het zn gangetje. Wel raar om zo de kerst voor het eerst zonder mn moeder mee te moeten maken, maar het gaat wel goed. Marlou en Joeri zijn druk met hun huis (Joeri bouwen en Marlou zeuren wanneer het nou eens klaar is), Aydan begint het alfabet te leren en verder is Nemo echt zijn held. Mn papa is druk met het uitzoeken van wat hij nu precies wil in zijn huis (lichtpunten, schakelaars, welke palmboom in de tuin) en ziet er wel tegen op om in zn 1tje daar te moeten zitten.
Ik ben verder rustig bezig met beetje werken, zwemmen, casino's bezoeken en op het strand liggen met jouw grootste idool: Jeroen van de Boom :-)
Veel plezier en ik hoor wel of je mn hulp echt heel hard nodig hebt daar....maar beloof nix :-)
Liefs J.
With my limited knowledge of Dutch I gather you are having a pretty good time. Comfort seems to be somewhat limited, but the beautiful places you see must compensate for the inconveniences...
I hope it gets even better, I wish you a happy new year and hope you don't end up selling hot-dogs for the rest of your life :o)
Geniet ervan,
Liefs Yannis